Hangi Filamentler İle Gıda Temasa Uygun 3d Baskılar Alınabilir? PLA Filament mi Yoksa PETG Filament mi Tercih Edilmelidir?

3D yazıcıların insan hayatına girmesi ile birlikte ihtiyaç duyulan materyallerin ev ortamında üretilebilmesi kaçınılmaz olmuştur. Üretilecek malzemelerin ev gibi rahat bir ortamda üretiliyor olmasından kaynaklı üretici kişinin isteğine göre çeşitli ürünlerin üretimler gerçekleşmeye başlamıştır. Ancak bu ürünler genel anlamda sorun teşkil etmese de insan sağlığını riske ediyor olabilirler.

3D yazıcıların yaygınlaşması ile birlikte insanların aşina olmadığı bazı terimler ortaya çıkmıştır. Bunlar; PETG filament, PLA filament ve ABS filament’dir. Bu terimler ne kadar farklı gelse de uzun sürelerdir endüstriyel olarak birçok sektörde kullanılmakta olan plastik çeşitleri olmaktadırlar.

Üretilmek istenen ürünlerin çeşidine göre filament tercihine dikkat edilmelidir. Bunun sebebi bazı filamentlerin toksin materyaller içeriyor oluşudur. Örnek vermek gerekirse çok temasta bulunulmayacak ve dayanım istenilen yerlerde ABS filament kullanılırken daha fazla temas edilecek ürünlerde PLA filament ya da PETG filament gibi ürünler kullanılmalıdır.

Genelde 3D yazıcı kullanmaya başlamış kişilerin ilk baskılarından bir tanesi gıda ile teması olabilecek ürünlerdir. Ancak bu ürünler uygun şartlar altında üretilmediği takdirde insan sağlığına zarar verebilmektedir. Bu zararlardan kaçınmak için birkaç püf nokta mevcuttur.

PLA ve PETG Filament Gıda Açısından Güvenli mi?

PLA Filament aslında polilaktik asit olarak bilinen bir biyoplastik malzemedir. PLA filamentin güzel tarafı tamamı geri dönüştürülebilir ve doğada çözünebilir bir plastik olmasıdır. Bu özelliklerinin yanı sıra insan sağlığına da tamamen zararsız kabul edilmektedir. Ancak üretecek olduğunuz gıda ile teması olan ürünlerde organik filamentler kullanmak önemlidir. Bunun sebebi ne kadar PLA zararsız olsa da renklendirilmesi için kullanılan boya insan sağlığı açısından risk taşıyabilir. Bu risklerin önüne geçmek adına FDA onaylı filamentler kullanmanız tavsiye edilmektedir.

PETG veya Polietilen tereftalat glikol, polyester ailesinden bir termoplastiktir. PETG adını çok duymasanız da aslında gıda ile teması olan birçok endüstride PET şeklinde kullanılmaktadır. PETG, PET e glikol eklenmesi ile elde edilmiş bir plastiktir. Glikol eklenmesi ile PET e kıyasla daha fazla dayanıklılık ve direnç kazanmıştır. Genel hataları ile PETG gıda temasına uygun kabul edilmektedir. Ancak PLA da olduğu gibi filamenti üreten firmanın eser miktarlarda toksin madde ekleme ihtimali bulunmakta ve bu yüzden gıda teması ile sonucunda insan sağlığına zarar vermesi söz konusu olabilir.

3D Baskıda Gıda ile Teması Olan Ürünlerin Üretilmesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

1- FDA Onaylı Filament Kullanmak;

FDA onaylı gıda açısından güvenli filament markalarını kullanmak dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesidir. Böylece kullandığınız filamentin gıda ile temasından herhangi bir sağlık riski oluşturacak toksin bir madde kullanılmadığını garanti etmiş olursunuz.

2- Gıda ile Temasa Uygun Nozzle kullanmak;

3D yazıcılarda en sık kullanılan nozzle türü pirinç nozzle olmaktadır. Bazı pirinç nozzler da imalatı esnasından insan sağlığına çok fazla zararı olan kurşun elementi kullanılmaktadır. Kurşun elementi insanlar için oldukça toksin bir element olmaktadır. Nozzle kullanıldıkça aşınarak baskınıza eser miktarda bulaşacak ve sağlığınızı riske edecektir. Bundan kaçınmak için gıda ile temasa uygun çelik nozzle kullanabilirsiniz.

3- Yapacak Olduğunuz Ürünü Değerlendirin;

Yapacak olduğunuz ürünü ne şekilde kullanacağınızı düşünün. Örnek vermek gerekir ise PLA Filament kullanarak bardak yapabilirsiniz. Ancak sıcak bir sıvı koyulması durumunda PLA da bozulmalar gözlemlenecektir. Soğuk bir sıvı koyulduğunu varsayarsak katmanlarda ki boşluklardan dolayı nem tutarak bakterilerin üremesine uygun hale gelebilir. Bu nedenle gıda ile teması olacak ürün yapmak isterseniz mümkün mertebe gıda ile teması minimum da olan ürünler imal etmeye çalışılmalıdır.

4- 3D Baskıların Kaplanması;

3D yazıcılarda oluşan katman boşluklarının önüne geçmek için FDA onaylı epoksi reçine ile yapılan ürünün yüzeyi kaplanabilir böylelikle bakteri oluşumunun önüne geçilmiş olur. Aksi takdirde nem tutabileceği için bakterilerin rahatlıkla üreyebileceği bir ortam oluşturulmuş olur ve insan sağlığını riske edebilecek durumlar söz konusu olabilir. Ancak epoksi reçinenin likit halde iken toksin olduğu göz önüne alınmalı ve gıda ile temasa uygun bir epoksi reçinenin kullanıldığına dikkat edilmelidir.


Bir yorum yazın


İçindekiler

1000TL ve Üzeri Alışverişlerinizde %5 İndirim! Kupon Kodu: yuzde5

3000TL ve Üzeri Alışverişlerinizde %10 İndirim! Kupon Kodu: yuzde10

5000TL ve Üzeri Alışverişlerinizde %15 İndirim! Kupon Kodu: yuzde15

500TL ve Üzeri Alışverişlerinizde Kargo Ücretsizdir!